Tornada a l’escola sense polls

fuera-piojos-baja1

Torna setembre, torna l’escola i …tornen els polls!!!

Els polls són, segurament, els paràsits que més trobem a les escoles, però què i com són?

Els polls són insectes que s’alimenten de sang i parasitaris que s’instal·len als cabells de les persones (Pediculus humanus capitis).  Són petits (2-4 mm), allargats, de color gris blanc i groc, tot i que, quan estan plens de sang, són vermells.

Quan les femelles es fixen als cabells, dipositen els seus ous: les llémenes. Aquestes llémenes es fixen al cabell mitjantçant una subtància que segrega la femella. Aquesta substància és resistent a l’aigua i al sabó, i és ,per això, que és tant dificil eliminar els polls. A més, la temperatura corporal humana (37ºC) va molt bé per al seu desenvolupament.

piojillo

El picor que produeixen els polls és produit per la saliva que dipositen en la ferida de la picada al xuclar la sang.

Els polls s’encomanen per contacte directe entre persones. A l’escola, només cal que un nen o nena tingui polls per poder contagiar a tots.

Com eliminen els polls?

Un cop comprovat que el nen o nena té polls, haurem d’aplicar un tractament antiparasitari que produeixi la mort de poll. A la farmàcia, trobem diferents tractaments, alguns amb insecticides químics (permetrina) i altres amb principis actius naturals (dimeticona):

  1. Xampús: Mitigal, Stop Piojos…
  2. Locions i sprais: Dexin, Fullmarks, OTC, Mitigal, Isdin Antipiojos…
  3. Escumes:  Goibi…

Després de cada tractament, és important passar la pinta llemenera fins que no quedin llémenes als cabells.

S’han de netejar les pintes i raspalls que han estat en contacte amb el cabell amb polls, així com, també, la roba de llit.

És molt important avisar a l’escola per evitar el contagi i que els pares dels altres nens puguin vigilar la possible aparició d’ous.

tto piojos - copia

Com podem prevenir el contagi de polls?

  • Rentar amb freqüencia els cabells
  • Pentinar els cabells a diari i netejar sovint els raspalls i pintes.
  • Revisar els cabells dels nens a diari, sobretot darrera de les orelles, al clatell i al serrell
  • Fer servir un repel·lent per prevenir el contagi. Trobem repel·lents en forma de xampús, sprais o olis (OTC Protege, Stop Piojos Árbol del té, Mitigal…)

Repel piojos