29 d’Octubre: Dia Mundial de la Psoriasi

Què és la psoriasi?

La psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica que pot afectar a la pell, a les mucoses, a les ungles i a les articulacions. Afecta a un 2-3% de la població i en el 75% dels casos, apareix abans dels 40 anys.

No es coneix realment la causa que origina l’enfermetat, però es creu que es produeix per un descontrol en el sistema immunitari: els limfòcits T s’activen de manera indeguda, desencadenant diferents respostes immunitàries com la proliferació i dilatació dels vasos sanguinis de la pell i la proliferació dels queratinòcits de la pell, produint llavors l’acceleració del procés de renovació cel·lular de l’epidermis. En condicions normals, aquest procés de renovació dura 30 dies i en persones amb psoriasi dura uns 4 dies, provocant que les cèl·lules pugin molt ràpid a la superfície de la pell i s’acumulin a la capa còrnia formant plaques d’escates blanquinoses i descamació exagerada.

La psoriasi no és una malaltia hereditaria, però té cert component genètic, que juntament amb altres factors pot desencadenar l’enfermetat (estrès, tabac, infeccions…)

Què símptomes produeix?

La principal lesió són les plaques o taques vermelles recobertes d’escates blanquinoses de gruix variable.  La mida i la forma de les plaques varia en funció del pacient: poden ser petites o poden arribar a cobrir zones corporals extenses.  A vegades, les plaques poden estar envoltades d’un anell més clar.

Les plaques poden produir dolor o picor. Generalment, les trobem als colzes, avantbraços, genolls, part baixa de l’esquena, cara, palmells de les mans i plantes dels peus. També és molt freqüent que es manifesti la malaltia al cuir cabellut i a les ungles, tot i que, també pot aparèixer als  genitals i a dins de la boca.

 

Com tractar la psoriasi?

La psoriasi no té cura, tot i què trobem una gran varietat de productes que ajuden a controlar els símptomes i prevenir d’infeccions secundàries.

Tipus de tractament:

  • Tractament tòpic:  cremes, locions, ungüents, xampús amb corticoids, amb derivats de la vitamina D, retinoids tòpics, quitrà d’hulla, àcid salicílic i urea. Redueixen la inflamació i ajuden a reduir l’activitat del sistema immunitari.
  • Fototerapia:  En casos de psoriasis més extensa, es fa servir l’exposició a la radiació UVB.  Existeix també un tractament anomenat PUVA, que combina la llum UV amb un fàrmac que sensibilitza la pell a la llum.
  • Tractament sistèmic: En casos greus.
  • Terapia combinada. Combina els tres tractaments anteriors.

 

A més, controlar el pes, prendre el sol, menjar 3 peces de fruita i 2 racions de verdures al dia, prendre 3 racions de peix blau a la setmana i evitar l’alcohol i el tabac contribuiran a la millora dels símptomes.

Si teniu dubtes o voleu saber més, a Farmàcia Piera us ajudarem.

 

Bibliografia:

– Academia Española de Dermatologia i Venerologia.

– www. dermatologia.cat