Com cuidar una pell seca?

La pell seca o xerosi és un dels problemes més freqüents que trobem en gran part de la població, tot i que és més freqüent a la gent gran. La pell seca es presenta com una pell descamativa, aspra i que pot arribar a donar picor. A més, és una pell  fràgil, més fina i menys protegida.

Però, per què se’ns asseca la pell?

La pell seca té la seva causa tant en factors interns com externs. Com a factors interns trobem:

  • factors genètics
  • edat
  • presència de determinades malalties (dermatitis atòpica, psoriasi, hipotiroïdisme…)

I com a factors externs:

  • Factors mediambientals: temperatura (el fred i el vent ressequen la pell), humitat (les calefaccions i aires acondicionats provoquen un ambient sec), canvis estacionals, contaminació, radiació solar, etc
  • Cura de la pell: hem d’escollir adequadament els productes que fem servir per cuidar la nostra pell. Per exemple, alguns sabons o gels de banys contenen tensioactius agressius que arrosseguen la capa protectora de la pell, produint sequedat. A més, hem de fer servir els cosmètics adequats.
  • Una mala alimentació i la falta d’hidratació afecten també a la sequedat de la pell.
  • Medicaments com diurètics, corticoids, anticonceptius,etc
  • El tabac i l’alcohol ressequen també la pell.

Com podem prevenir la sequedat?

Per començar, ens hem de protegir del fred, del vent i del sol.

A més, hem de seguir una alimentació adequada, rica en fruites i verdures per a què ens aporti vitamines i antioxidants necessaris per al manteniment d’una pell sana. També, són necessaris àcids grassos essencials i un aport adequat d’aigua. I molt important, haurem d’evitar l’alcohol i el tabac.

Caldrà realitzar exercici de manera regular, ja que l’activitat física estimula la circulació de la sang i augmenta la quantitat d’oxigen i nutrients que arriben a les cèl·lules de la pell. A més, augmenta la producció de col·lagen i la regeneració de la pell.

Per últim, caldrà realitzar una adequada rutina de neteja i hidratació de la pell.

Quins productes hem de fer servir pel cos?

Per la neteja del cos, caldrà fer servir gels o sabons específics per a pells seques sense detergents (syndet), amb un pH 5.5 i que netegin sense arrossegar la capa hidrolipídica.

Un cop realitzada la neteja, haurem de fer servir hidratants i emol·lients que continguin ceramides i àcids grassos essencials.

No ens hem d’oblidar de la protecció solar. Caldrà fer servir un fotoprotector, perquè l’exposició a la radiació solar sense protecció pot augmentar la deshidratació i la sequedat.

Quins productes necessitem per la hidratació facial?

Per la neteja facial, farem servir netejadors que no necessitin ser esbandits amb aigua, com aigües micel.lars i llets netejadores.

Les cremes i sèrum hauran de contenir actius hidratants com per exemple, àcid hialurònic.

Per completar el tractament, podem fer servir mascaretes i brumes hidratants per mantenir i recuperar la hidratació més ràpidament.