Llet de continuació o llet de vaca?

A la farmàcia, ens trobem sovint amb una pregunta que ens feu les mares:

“Per què he de continuar donant-li llet de continuació o creixement (la nº3) al meu nadó de dotze mesos i no puc passar ja a la llet de vaca?”

Segons els últims estudis publicats per la ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition), cada cop hi ha més casos de nens petits que presenten obesitat i que, a més, tenen deficiència de ferro, Vitamina D i iode.

Aquesta obesitat tan temprana succeeix per un excés de proteïna (carn, peix, iogurts, formatge, ou) quan el nadó ja no sols s’alimenta de llet, sino que ja fa una dieta variada y completa, però on la llet (també d’elevat contingut proteic) continua present de forma molt important. A més, les quantitats aportades, per la dieta complementària, de ferro, Vitamina D i iode són molt petites, de manera que no cobreixen la demanda nutricional. Ens trobem, doncs, amb un desequilibri.

Per què escollir doncs una llet de continuació/creixement?

Les llets de continuació aporten la mínima carrega proteïca necessària i a més, aquesta proteïna és de qualitat. En canvi, la llet de vaca aporta una elevada carrega proteica i greixos animals, que pot generar, com ja hem explicat, un problema d’obesitat.

Al contrari que les llets de continuació, la llet de vaca no té ni ferro, ni Vitamina D ni iode tan necessaris per al bebé. Sí que aporta calci, però no les quantitats que aporta una llet de fórmula de continuació.

Una altra característica important de les llets de continuació és la regulació de la concentració de lactosa per ajudar a la maduració del sistema digestiu. A la llet de vaca, el contingut en lactosa és elevat, de manera que pot generar intoleràncies per una mala digestió (mala fermentació que produeix distensió abdominal, gasos, dolor, diarrees..).

Per últim, a les llets de fórmula, trobem la presència d’àcids grassos omega 3 i omega 6 fonamentals per el desenvolupament intelectual del bebé a aquesta etapa.

Així, les llets de continuació complementen la dieta del bebe, aportant un equilibri i sense excedir cap nutrient.