La diabetis és una malaltia metabòlica crònica caracteritzada per uns nivells elevats de sucre en sang, que amb el temps condueixen a graus danys al cor, als vasos sanguinis, als ulls, als ronyons i als nervis. La diabetis més comuna és la diabetis de tipus 2, generalment en adults, que passa quan el cos es torna resistent a la insulina o no en produeix suficient.
En les últimes tres dècades, la prevalença de diabetis tipus 2 ha anat augmentant dràsticament. La Federació Internacional de la Diabetis (FID) ja va estimar el 2017 que la prevalença mundial era de 425 milions de persones entre 20 i 79 anys. Les previsions actuals, segons la Organització Mundial de la salut, suggereixen que, a menys que s’implementin programes de prevenció, la prevalença mundial de diabetis augmentarà en 629 milions d’afectats al any 2045.
Hàbits saludables per al pacient diabètic.
Les claus bàsiques per a millorar la diabetis es centren en millorar l’estil de vida de la població, ja que a nivell mundial l’alimentació ha empitjorat i la practica d’activitat física s’ha vist reduïda.
Les solucions principals per a un pacient diabètic passarien per els següents punts clau:
Vida activa: intentar anar caminant a tot arreu i potenciar la realització de mínim 2 dies a la setmana d’exercici físic més intens durant 60 minuts.
Reducció del pes: reduint el greix corporal, sobretot el greix abdominal.
Seguiment d’una pauta nutricional reduïda i molt controlada en aliments rics en sucres i hidrats de carboni (pa, pasta, arròs, patata, llegums, quinoa, moniato): 40g de pa integral al dia, 2 dies a la setmana de 50g de llegum cuit, 1 dia a la setmana de 50g de patata cuita, 1 dia a la setmana de 50g de quinoa cuita, 1 dia a la setmana d’arròs integral o basmati, i dues peces de fruita al dia que mai s´hauran de prendre soles per evitar pics de glucèmia en sang, sempre millor desprès dels àpats principals.
Aportació elevada, en cada àpat principal, de verdura cuita i crua: una plat d’amanida gran al dia i un plat de verdura cuita gran al dia.
Correcta ingesta de proteïna a través d’una aportació de carn, ou o peix a cada àpat principal.
Correcta ingesta de greixos cardiosaludables i antiinflamatoris rics en Omega 3: un grapat de 25g de fruits secs al dia, 30-40g d’alvocat mínim 3 cops a la setmana, un grapat de llavors (chia i lli) en els àpats principals i oli d’oliva verge extra en cru en tots els àpats.
Intentar fer 5 àpats al dia i no excessivament copiosos per a mantenir un bons nivells de glucèmia en sang i no fer pics.
Correcta ingesta de líquids: beure almenys 1’5 litres d’aigua mineral natural al dia.
Un exemple de menú amb patró nutricional per a un diabètic seria el següent:
ESMORZAR:
Opció 1: Mini entrepà vegetal de 40g de pa integral amb canonges, rodanxes de tomàquet, alvocat i pernil ibèric, pernil dolç o salmó fumat + cafè amb llet o infusió de romaní amb canyella en pols
Opció 2: Truita d’espinacs + dips de pastanaga + 1 fruita cítrica + cafè amb llet o infusió de romaní amb canyella en pols
MIG MATÍ
Un grapat de fruits secs (25g de nous, ametlles, avellanes o anacards crus) + un got d’aigua mineral natural
DINAR
1º Amanida completa amb llavors de chia i formatge fresc
2º Saltejat de verdures amb dues cullerades soperes de llenties pardines cuites i una cuixa de pollastre al forn amb ceba caramel·litzada
3º Una peça de fruita
BERENAR
Un iogurt natural amb llavors de lli i nabius o gerds frescos + infusió de romaní amb canyella en pols
SOPAR
1º Crema de verdures, verdures cuites o escalivada
2º Carn, peix o ous amb mini guarnició d’amanida
3º Iogurt natural amb llavors de lli
Un exemple de menú amb patró nutricional per a un diabètic seria el següent: