×

Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD)

Temps de lectura 2 min.
Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD)

13 Abril 2022

Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD)

Els errors alhora de prendre la medicació són la primera causa de fracàs terapèutic. Això vol dir que moltes vegades darrera d'un pacient en què no s'aprecia millora, el que pot passar és que no es compleix amb la pauta que se li ha receptat, sobretot si parlem de pacients crònics, polimedicats i grans. Es calcula que al voltant de la meitat dels ingressos hospitalaris de la població d’edat més avançada es deu a problemes amb la medicació, ja sigui perquè es deixen de prendre-la, en prenen de més o hi ha interaccions entre  fàrmacs.

La reducció d'errors en la presa de medicació és el principal objectiu dels sistemes personalitzats de dosificació.

Què és?

És un servei que ofereixen farmacèutics prèviament acreditats, per contribuir a millorar l'adherència al tractament, és a dir, per garantir que el pacient prengui el tractament pautat pel metge de manera adequada.

Com funciona?

Amb el consentiment previ del pacient o cuidador, el procés s'inicia amb una entrevista en profunditat entre el farmacèutic i l'usuari per conèixer detalladament el tractament que segueix.

Posteriorment, es registren les dades del tractament per detectar qualsevol interacció, contraindicació o altra incidència. Aquest servei inclou una relació estreta entre el farmacèutic i el metge de capçalera, no només per ratificar totes les dades aportades per l'usuari, sinó també per facilitar la comunicació en el cas d'incidències.

El farmacèutic, un cop ha adquirit els medicaments, els distribuirà en un envàs de tipus blíster seguint la prescripció del metge i procedirà al seu tancament. D'aquesta manera, tots els medicaments queden col·locats als diferents compartiments i el pacient només ha d’extreure els que ha de prendre en un moment determinat.

La presa de medicació està clarament diferenciada per dies de la setmana i per horaris. A més, a la part davantera de l'SPD hi ha una etiqueta on es fan constar els noms dels medicaments que per diferents raons no poden ser inclosos al blíster (comprimits sublinguals, sobres, pomades, xarops, aerosols, etc...). En una etiqueta situada al revers es descriuen els medicaments inclosos al blíster, la seva posologia, el seu número de lot i les seves característiques físiques, per facilitar-ne, en cas necessari, la seva identificació.

A qui va dirigit?

-Persones polimedicades (que prenguin més de 3 medicaments).

-Persones amb problemes per identificar i manipular els medicaments.

-Gent gran amb dificultats per complir el tractament.

-Qualsevol pacient que ho requereixi.

Avantatges

-Control exhaustiu de la medicació que es pren, facilitant la detecció de problemes relacionats amb la medicació.

-Evitar problemes de manipulació i conservació.

-Facilitar l’organització mitjançant una planificació setmanal.

-Unificació del control, emmagatzematge i administració de la medicació.

-Reducció de l'estoc de medicaments emmagatzemats al domicili.

A Farmàcia Piera, portem més de 14 anys preparant la medicació en SPD.  Si voleu més informació, demaneu-nos-la:

Farmàcia Piera

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu